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Mr. William Treacy 
Executive Director 
Texas State Board of Public Accountancy 
333 Guadalupe, Tower III Suite 900 
Austin, Texas 78701-3900 

Dear Mr. Treacy: 

Opinion No. GA-0811 

Re: Application of the fee exemption for certain 
certified public accountants who are employees of 
governmental entities (RQ-0881-GA) 

Sections 901.406 and 901.407 of the Texas Public Accountancy Act (the "TPAA") impose 
professional fees on license holders. See TEx. OCe. CODE ANN. § § 901.406-.407 (West 2004); see 
also id. § 901.00 1 (setting out short title for Occupations Code chapter 901). Subsection 901.410(1) 
exempts certain license holders from those fees: 

The fee increase imposed under Section 901.406 and the 
additional fee imposed under Section 901.407 do not apply to a 
license holder who is: 

(1) an employee of the federal government, the 
government of another state, or a municipal or county government of 
this state and who is restricted by virtue of that employment from 
engaging in the practice of public accountancy outside the scope of 
employment; .... 

ld. § 901.410(1) (West Supp. 2010) (emphasis added). 

You ask whether employees of the Brazos River Authority (the "River Authority"), who 
otherwise meet the statutory requirements of the TPAA, fall within the subsection 901.410(1) 
exemption.' You tell us that the River Authority's enabling legislation provides that "it is 'a river 
authority, a governmental agency, a municipality . .. , and a body politic and corporate'" but that the 
River Authority "is not a municipality in the traditional sense as other cities in the state." Request 

IRequest Letter at 2 (available at http://www.texasattomeygeneral.gov). You asked a second question about 
section 901.410(1). !d. at 1. By letter dated May 10, 20 I 0, you withdrew that question and thus, we do not address it. 
See Letter from William Treacy, Executive Director, Texas State Board of Public Accountancy, to Nancy S. Fuller, 
Chair, Opinion Committee (May 10,2010) (on file with the Opinion Committee). 


